ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > İnternet Haftası'na ilişkin gündem dışı konuşması
14.04.2009
İnternet Haftası'na ilişkin gündem dışı konuşması

YILMAZ TANKUT (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye'ye İnternet'in gelişinin on altıncı yılı ve 6-21 Nisan tarihleri arasında kutlanmakta olan on ikinci İnternet Haftası dolayısıyla, İnternet'in önemi, Türk toplum ve Türkiye üzerinde İnternet'in etkileri ile gelecekte İnternet'ten en iyi şekilde faydalanması hakkındaki düşüncelerimi açıklamak üzere gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, her yıl nisan ayının ikinci ve üçüncü haftası arasındaki zaman dilimi içerisinde "İnternet Şenliği" olarak da kutlanan İnternet Haftası'nda "bilgi toplumu", "e-dönüşüm", "e-Türkiye" ve "e-devlet" kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırılması amaçlanmaktadır. Bugün dünyada 1,6 milyar İnternet kullanıcısı, 630 milyon kayıtlı bilgisayar, 180 milyon alan adı, 224 milyon web, 124 milyar civarında web sayfası, 100 milyon civarında video ve 60 milyon civarında kişisel web sitesi olduğu belirtilmektedir. Türkiye'de ise 30 milyon civarında kullanıcı, 2,6 milyon bilgisayar, 790 bini Türkiye dışında olmak üzere toplam 980 bin alan adı bulunduğu ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalar, toplumumuzun yüzde 20'sinin İnternet hakkında hiç bilgisinin olmadığını, evlerin yüzde 75'inde İnternet bulunmadığını ve kadınlarımızın yüzde 76'sının İnternet kullanmadığını ortaya koymaktadır.

Sayın milletvekilleri, Türkiye, maalesef, son iki yılda önemli bilgi toplumu göstergelerinde gerilemiş ve Birleşmiş Milletler e-Devlet İndeksi'nde 60'ıncı sıradan 76'ncı sıraya düşmüştür. Benzer şekilde Dünya Ekonomik Forumu Bilgi Toplumuna Hazırlık İndeksi'nde de Türkiye'nin 55'inci sıradan 61'inci sıraya düştüğüne dikkat çekilmektedir. Tarım ve endüstri devriminin ardından bugün, dünya, teknoloji ve bilgi devrimini, dolayısıyla buna bağlı olarak da İnternet devrimini yaşamaktadır. Bugün, hem dünyamız hem de ülkemiz sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişin sancılarıyla karşı karşıyadır. Ancak bilgi toplumu olma düzeyi ne yazık ki sadece bilişim ve teknolojiye yapılan yatırımlarla ölçülmemektedir. Teknolojinin üretime, ekonomiye, bilgiyi değere dönüştürmesine, rekabetçi gücüne ve sonucunda da ülke refahına yaptığı katkıyla ancak bilgi toplumunun varlığından söz edilebilmektedir.

Bilgi toplumuna geçişin en temel ve önemli zeminlerinden birisi olan İnternet, hiç şüphesiz, hayatımızın hemen her evresine giren ve kendisini tercih ve kararlarımızda çok fazla bir şekilde hissettiren 21'inci yüzyılın en büyük ve önemli teknolojik devrimlerinden birisidir. İşte bu çerçeveden bakıldığında İnternet, bilgi toplumunun aracı, tetikleyicisi ve taşıyıcısıdır. Bu nedenle dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hemen hepsi, bütün vatandaşlarını İnternet okuryazarı yapmaya, herkesin İnternet'e ucuz ve kolayca erişimini sağlamaya, tüm şirketlerin ve iş çevrelerinin faaliyet ve prensiplerini İnternet'e uyumlu hâle getirmeye, kamu yönetimini İnternet'e taşımaya çalışmaktadırlar. Ancak bugün maalesef, ülkemizde İnternet konusunda bir dağınıklığın ve koordinasyonsuzluğun olduğu göze çarpmaktadır. Bilişim sektörünün temsilcileri ve akademik çevreler İnternet'in ülkemiz için önceliği olan bir tercih meselesi olarak ele alınmadığını düşünmektedirler. Oysa, dünyayla bütünleşmiş, rekabetçi, kalkınmış bir Türkiye'nin inşa edilebilmesi için İnternet ve bilgi teknolojilerinin aktif ve etkin bir şekilde kullanımının ve gelişiminin önemi hemen herkes tarafından bugün kabul edilen bir gerçektir.

Bugün altı buçuk yıldır ülkemizi yöneten AKP İktidarı da sık sık bilgi toplumu, İnternet ve bilgi teknolojilerinin öneminden bahsetmektedir. Ancak bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımı sadece söylem ve sloganlarla gerçekleştirilebilecek konular değildir.

Her şeyden önce, biraz evvel de ifade ettiğim gibi, bilgi ve teknoloji konusunda, Hükûmet, ülkemizde çok açık bir şekilde belirgin olan dağınıklığın ve yetki karmaşasının mutlaka önüne geçmelidir. Bu konuda özellikle teknolojik birikim ve potansiyelimizi koordine ederek ülke genelinde gerek akademik çevreler gerek sivil toplum örgütleri gerekse sektörün önde gelen temsilcileri ve uzmanlarının sadece belirli zamanlarda değil hemen her zaman düşünce ve tavsiyelerini dikkate alacak bir organizasyonu daha fazla vakit geçirmeden tesis etmelidir. İnternet'in altyapısının geliştirilerek toplumumuzun hemen her kesimine hizmet edebilmesi, bilgi teknolojilerinin ilerletilmesi ve ülke ekonomisine katma değer sağlaması, bilişim hukuku ve suçlarının dünya gerçeklerine ve millî bünyemize uygun bir şekilde tanımlanarak temellere oturtulması için gereken çalışmalar acil olarak yapılmalıdır.

İşte söz konusu bu çalışmaların gerçekleşmesi ve her türlü bilgi ve teknolojik faaliyet ve gelişimlerin önünün kurumsal olarak açılabilmesi için devletimizin bilgi teknolojilerini artık tek elden yönlendirip koordine edecek kurumları ihdas etme mecburiyeti hasıl olmuştur. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzük Komisyonunun çalışmaları neticesinde hazırlanan taslakta yer alan "Bilişim, Bilgi Teknolojisi, ARGE ve Gelecek Komisyonu" kurulmasını oldukça önemli ve olumlu bir adım olarak görmekteyiz.

Bu komisyona paralel olarak AKP İktidarının da daha fazla vakit geçirmeden, az önce ifade etmeye çalıştığım bilgi ve teknoloji konularında dağınıklığın, yetki karmaşasının ve diğer problemlerin giderilmesinde çok önemli görevleri icra edeceğine inandığımız "bilgi ve teknoloji" veya benzer isimli yeni bir bakanlığın kurulması çalışmalarını da mutlaka başlatması lazım geldiğini buradan hatırlatmak istiyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; netice olarak, İnternet Haftası'nı kutladığımız bu zaman diliminde bilgi teknolojilerinin ve onun şu an en önemli zeminlerinden birisi olan İnternet'in dünya ve ülke ölçeğinde bize sunduğu bilgi ve teknoloji denizinde kendi öz ve kök değerlerimizi kaybetmeden yani başkalaşmadan gelişerek bilgi toplumuna kendi millî rotamızda emin adımlarla ulaşabilmemiz lazım geldiğinin altını çiziyor ve İnternet Haftası'nın genç yeteneklerimizin çok fazla sayıda yetişerek bilgi toplumu olma irade ve azmimize katkı sağlamasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
,